Εισαγωγή στο Riesling

Στην κοιλάδα του Mosel  βρίσκεται ο πιο γνωστός από τους 13 αμπελώνες της Γερμανίας και επίσης ο τρίτος μεγαλύτερος όσον αφορά την παραγωγή. Εκτείνεται και ακολουθεί τη διαδρομή του ποταμού Mosel μετά την συμβολή του με τον ποταμό Ρήνο κοντά στο Koblenz, νοτιοδυτικά της Γερμανίας στα σύνορα με το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία. Η περιοχή έχει άλλους 2 παραποτάμους τον Saar και τον Ruwer.

 

Οι Ρωμαίοι εγκατέστησαν τους πρώτους αμπελώνες περιμετρικά του ποταμού γύρω στον δεύτερο αιώνα μ.Χ. Σήμερα η περιοχή είναι ξακουστή για τις απότομες κλίσεις στις οποίες είναι εγκατεστημένα τα αμπέλια, με ‘’πρόσωπο’’ στο ποτάμι. Σε ορισμένες περιοχές του αμπελώνα η πλαγία αγγίζει τις 65 μοίρες σε σχέση με το επίπεδο του ποταμού.

Στον Mosel επικρατεί ένα ψυχρό, βόρειο ηπειρωτικό κλίμα και τέτοιου είδους κλίσεις είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, βελτιώνοντας την έκθεση του σταφυλιού στον ήλιο, βοηθώντας το και στην ωρίμανσή του. Οι πιο εύφορες πλαγιές ξεχωρίζουν διότι εκμεταλλεύονται την ηλιακή ακτινοβολία που αντανακλάται στην επιφάνεια του ποταμού και καταλήγει στα αμπέλια. Επίσης το σκουρόχρωμο σχιστολιθικό έδαφος έχει την ιδιότητα να απορροφά θερμότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να την διοχετεύει πίσω στα αμπέλια την νύχτα, δημιουργώντας έτσι ένα εξαιρετικό μικροκλίμα για την καλλιέργεια. Το καλοκαίρι είναι δροσερό με μέγιστη θερμοκρασία 18ο C.

 

Ας εξετάσουμε όμως και κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτού του ιδιαίτερου οίνου. Όπως αναφερθήκαμε παραπάνω, σε τόσο μεγάλες κλίσεις είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν μηχανικά μέσα. Έτσι όλες οι προγραμματισμένες εργασίες στον αμπελώνα γίνονται με παραδοσιακές μεθόδους και φυσικά με το χέρι. Τους χειμερινούς μήνες, με την άφιξη των βροχών οι σχιστόλιθοι που βρίσκονται στα ψηλότερα σημεία, παρασύρονται προς τις όχθες του ποταμού. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη να επανατοποθετηθούν στη φυσική τους θέση από τον καλλιεργητή… φυσικά με το χέρι. Αποτέλεσμα των εργασιών αυτών κατά καιρούς είναι η θνησιμότητα εργατών που αναλάμβαναν τα ανωτέρω. Ας μην λησμονούμε τον μόχθο και το μεράκι του ανθρώπινου παράγοντα κάθε φορά που ανοίγουμε μια φιάλη Riesling.

 

Ορισμένα από τα κρασιά του Mosel συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα λευκά κρασιά του κόσμου. Είναι ελαφριά και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ (8,5%). Έχουν έντονη ‘’μύτη’’ με απατηλά λουλούδια και νότες ορυκτών, δημιουργώντας μια ισορροπία μεταξύ γλυκύτητας και οξύτητας.

Προτείνουμε: 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *