Οι γιορτινές μέρες που διανύουμε και η χαλαρή, οικογενειακή διάθεση των Χριστουγέννων επιτάσσουν συνεστιάσεις με τους αγαπημένους μας πάνω από ένα τραπέζι με φαγητό και ποτό, δώρα, ανταλλαγές ευχών, απολογισμό της χρονιάς που τελειώνει, αλλά και νέους στόχους με πρόοδο για το νέο χρόνο που έρχεται.  

giortino-trapezi-pota-krasi-sampania-cava-ampulla

Γίνεται πολύς λόγος για το γιορτινό τραπέζι και φυσικά οι επιλογές των πιάτων, των συνταγών και των ποτών του ποικίλουν από τα πιο παραδοσιακά σε μοντέρνα. Εδώ, παραθέτουμε συνταγές και ενδεικτικά ταιριάσματα οι οποίες ταιριάζουν στο εορταστικό πνεύμα των ημερών.

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε χωρίς να συμπεριλάβουμε τις αγαπημένες μας “φυσαλίδες“. Δεν νοείται Χριστουγεννιάτικο ή Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι χωρίς αφρώδη οίνο ή σαμπάνια. Στις αγαπημένες επιλογές η Moet & Chandon όπου για την παραγωγή της χρησιμοποιήθηκαν οι τρεις ποικιλίες της περιοχής, το Chardonnay, το Pinot Noir και το Pinot Meunier. Είναι λευκή, ξηρή, με έντονα φρουτώδη γεύση και αρώματα λουλουδιών. Ιδανική επιλογή για απεριτίφ, για κοκτέιλ, για συνοδεία ιδιαίτερων γεύσεων, όπως χαβιάρι ή θαλασσινά, αλλά και η καλύτερη επιλογή για ένα καλόγουστο δώρο μέσα στο κουτί της.  



Επίσης προτείνουμε να ανοίξετε έναν ελληνικό αφρώδη οίνο και ειδικότερα την Κυρ Γιάννη Akakies Sparkling Rose. Ροζ τριανταφυλλί στην όψη με ζωηρά αρώματα, κόκκινων φρούτων, και τριαντάφυλλου. Στο στόμα πληθωρικές φυσαλίδες που αναδεικνύουν τα πολύπλοκα αρώματα του ξινόμαυρου. Γεμάτο, με ζωηρή οξύτητα και μακράς διάρκειας επίγευση. Μοναδικό, νόστιμο, με έξυπνη ισορροπία μεταξύ οξύτητας και υπολειπόμενων σακχάρων. Συνδυάζεται με πιάτα της μεσογειακής και εξωτικής κουζίνας ή και μόνο του, στην αρχή ή και στο τέλος ενός γεύματος.



Για ορεκτικό ο καπνιστός σολομός είναι μια αγαπημένη επιλογή σε καναπεδάκι με φυσικό τυρί κρέμα και άνηθο, όπως και η καπνιστή πέστροφα επίσης. Λίγο αγγούρι με τη φλούδα στη πάνω από το κρακεράκι, μους από το τυρί κρέμα με άνηθο και το ψάρι στο τέλος είναι αρκετά για να υποδεχθείτε με στυλ τους καλεσμένους σας. Το www.ampulla.gr προτείνει το Rira Concert Chardonnay για αυτό το πρώτο σας πιάτο. 



Μια σούπα στη συνέχεια είναι ότι καλύτερο για να ετοιμάσει τον οργανισμό μας για το γεύμα που ακολουθεί. Η μανιταρόσουπα είναι εύκολη στην παρασκευή, γεμάτη αρώματα, πολυεπίπεδη στη γεύση και θα ικανοποιήσετε και τους χορτοφάγους φίλους σας. Μην παραβλέψετε να σβήσετε τα μανιτάρια καθώς σοτάρετε με κρασί KEO Commandaria St. John’s για να την απογειώσετε και μην διανοηθείτε να βάλετε σκόρδο στη συνταγή, για ευνόητους λόγους! Συνδυάστε το πιάτο αυτό με ένα chardonnay Γεροβασιλείου 



Προχωρώντας στο πρώτο πιάτο δεν θα μπορούσε να λείψει ένα ζυμαρικό και για την ακρίβεια κανελόνια. Είτε με κιμά μπολονέζ, είτε με σπανάκι ή και τα δυο! Εδώ θα προτείνουμε ένα ροζέ από τα Μετέωρα και το Κτήμα Τσιλιλή και συγκεκριμένα το Λημνιώνα – Syrah Θεόπετρα με  ζωηρό τριανταφυλλί χρώμα, έντονα φρουτώδη αρώματα φράουλας και βατόμουρου και παρουσία βανίλιας και καραμέλας. Στο στόμα απαλό με ισορροπημένη οξύτητα, έντονη γεύση κόκκινων φρούτων και βοτανική επίγευση δυόσμου.



Τώρα στο κυρίως πιάτο, είτε επιλέξετε γαλοπούλα, είτε κάτι πιο ελληνικά παραδοσιακό όπως αρνάκι φούρνου και χοιρινό ρολό, οι επιλογές στο κρασί είναι ασφαλώς πολλές και ποικίλουν. Για την γεμιστή γαλοπούλα θα τολμούσαμε ένα Pinot Noir από τα Σιάτιστα. Το Κτήμα Δύο Φίλοι δημιουργεί ένα κόκκινο και έντονο Pinot Noir, με αρώματα ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων με νότες μπαχαρικών, βελούδινο γεμάτο στόμα με μακριά, έντονη επίγευση. Πλήρης έκφραση του ιδιαίτερου μικροκλίματος της περιοχής που αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας.



Αν προτιμήσετε κατσικάκι ή αρνί στη γάστρα, το Ξινόμαυρο είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής. Το απόλυτο αυτό οικογενειακό πιάτο με το πλούσιο ζωικό λίπος χρειάζεται οπωσδήποτε το λεμονάκι του για να ισορροπήσει ευχάριστα και το άμυλο της πατάτας για να μας δώσει συνέχεια στο γεύμα. Αν συνδυαστεί μάλιστα με μια τυπική Γουμένισσα “I” του Αϊδαρίνη όπου  η εξαιρετικά χαμηλή απόδοση (600 κιλά/στρέμμα) εγγυάται την εξίσου μικρή παραγωγή από ώριμα, συμπυκνωμένα σταφύλια, τότε το αποτέλεσμα είναι ονειρικό!  Βαθύχρωμο, με άφθονα κόκκινα φρούτα, σφιχτή δομή και ώριμες τανίνες. Ένα ωραιότατο κρασί που εμφανίζει μεγάλη προθυμία για παλαίωση.



Όσον αφορά το χοιρινό είτε σε ρολό γεμιστό, είτε χοιρινή ράχη μπριζόλας με σάλτσα δαμάσκηνο, θα επιλέξουμε ένα Νυχτέρι Γαβαλά. Ένα κρασί  που παράγεται από την ποικιλία Ασύρτικο. Μετά την οινοποίησή του, παραμένει για έξι μήνες σε βαρέλι πριν εμφιαλωθεί. Στο κρασί αυτό, διακρίνουμε αρώματα αχλαδιού και γιασεμιού, έχει πολύ καλό σώμα και επίγευση μακράς διάρκειας.



Το επιδόρπιο ρίχνει την κουρτίνα της αυλαίας του γαστρονομικού ‘’θεάματος’’ που προσφέρατε και αφήνει την τελευταία εντύπωση, πράγμα που το καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό. Μας βοηθά επίσης στο να ξεκινήσει η διαδικασία της πέψης οπότε καταλαβαίνετε την βαρύτητά του,  για την συνέχιση της καλής διάθεσης στην παρέα μας! Μια ελαφριά κρεμ μπρουλέ με γεύση καφέ είναι μια επιλογή και προτιμήστε να προσθέσετε εσπρέσο. Με αυτό τον τρόπο θα ευχαριστήσετε και την κατηγορία των καλεσμένων σας που επιθυμούν πάντα ένα καφέ μετά το γεύμα τους, χωρίς να βρεθείτε στην αμήχανη στάση παρασκευάζοντας πέντε, έξι κ.ο.κ καφέδες τελευταία στιγμή.  Προτείνουμε να κλείσετε με ένα Samos Anthemis το οποίο παλαιώνει επί 5 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Έχει βαθύ πορτοκαλί χρώμα και ανταύγειες σε απόχρωση χαλκού. Διαθέτει ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και πυκνό αρωματικό προφίλ, χτισμένο σε πολλά επίπεδα. Στο στόμα, η θαυμάσια ισορροπία του διατηρεί σχεδόν ανέπαφη την πρωτογενή φρεσκάδα και τα ευγενή αρώματα του μοσχάτου με τα τριτογενή αρώματα της παλαίωσης. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 12-14 C.



Ότι και αν κάνετε, το βασικότερο είναι να περάσετε καλά με τους αγαπημένους σας, μαγειρεύοντας με μεράκι και δίνοντας τον καλύτερο εαυτό σας.


Apostolos Rikoudis

Copyright Cava Ampulla Thessaloniki