Vinho do Porto

Το κρασί ‘’Porto’’ είναι ένας γλυκός οίνος, ερυθρός στις περισσότερες περιπτώσεις, ο οποίος ενισχύεται με brandy ούτως ώστε οι αλκοολικοί του βαθμοί να αγγίξουν το 20%. Ο οίνος παράγεται στην περιοχή Douro της Πορτογαλίας από ένα τεράστιο εύρος ποικιλιών σταφυλιών. Πάνω από 100 ποικιλίες σταφυλιών επιτρέπονται για την παραγωγή του Πόρτο αλλά στην πράξη πέντε ποικιλίες είναι οι πιο διαδεδομένες (Tinta Barroca, Tinta Cyo, Tinta Roriz ή αλλιώς Tempranillo, Touriga Francesa & Touriga Nacional)

Η βασική διαδικασία παραγωγής του Porto ξεκινά με την μίξη ενός ουδέτερου τοπικού αποστάγματος σταφυλιού με την επωνυμία Aguardente ή ακόμα και brandy, στις δεξαμενές όπου εξελίσσεται η ζύμωση του κρασιού. Η υψηλή αλκοολική περιεκτικότητα του brandy σταματά τη διαδικασία της ζύμωσης αφήνοντας ένα γλυκό οίνο με μεγάλη αλκοολική απόδοση.

Εμφιαλώνονται πολλοί τύποι κρασιού Porto με σημαντικότερους τους εξής:

  • RubyPort: Το Ruby Port είναι το πιο φρέσκο Porto για τα δεδομένα του είδους. Δημιουργείται από την μίξη κρασιών τα οποία ωρίμασαν σε ξύλινα βαρέλια για 3 χρόνια και κατόπιν εμφιαλώνεται.
  • TawnyPort: Το Tawny δημιουργείται επίσης από μίξη κρασιών τα οποία ωρίμασαν σε ξύλινα βαρέλια. Η διαφορά με το Ruby είναι ότι η μίξη γίνεται από παλαιωμένους οίνους που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του Ruby. Οι διάφορες κατηγορίες του Tawny μπορούν να μας προσφέρουν οίνους ηλικίας έως και 40 ετών.
  • VintagePort: Η επιτομή του είδους. Παράγεται από σταφύλια συγκεκριμένου (χρονολογικά) τρύγου. Η επιλογή της σοδειάς πρέπει να έχει χαρακτηριστικά ανωτάτης ποιότητας. Εννοείται πως τα συγκεκριμένα Vintage Ports καλύπτουν μόνο το 2% όλης της παραγωγής. Το πιο τυπικό παράδειγμα είναι οίνοι παλαίωσης 20 ετών και άνω.
  • SingleQuintaVintagePort: Παραγωγή από σταφύλια συγκεκριμένου αμπελώνα.
  • LateBottledVintagePort: Παραγωγή συγκεκριμένης σοδειάς. Παλαιωμένο από 4 έως 6 χρόνια σε βαρέλια και μετά στη φιάλη. Φιλτράρεται αρκετές φορές.
  • WhitePort: Όχι και τόσο διαδεδομένο. Μπορεί να παλαιώσει από 10 έως και 40 χρόνια και παράγει οίνους από ξηρούς έως και πολύ γλυκούς.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *