Από το Speyside στο Δουβλίνο!

Αν είσαι λάτρης του ουίσκι θα ξέρεις ήδη πως η επιλογή του αγαπημένου σου αποστάγματος είναι μια εξίσωση με πολλές παραμέτρους. Το δημητριακό, το νερό πηγής, η παλαίωση και ωρίμανση, το ξύλο του βαρελιού και φυσικά η τιμή είναι μερικά από τα στοιχεία που λαμβάνεις υπόψη σου όταν αγοράζεις.

Στις 4 ετικέτες που παρουσιάζουμε σήμερα θα μεταφερθούμε στα βορειοανατολικά των Highlands και στη περιοχή Speyside η οποία οφείλει το όνομά της στον ποταμό  Spey και χαρακτηρίζεται από το άφθονο, φρέσκο και καθαρό νερό από πηγές και ρέματα. Στο τέλος θα πάμε και μια βόλτα λίγο δυτικότερα, στο Δουβλίνο για να κλείσουμε με ένα αγαπημένο pot still.

  1. Monkey Shoulder Batch 27.

cava-thessaloniki-ampulla-whisky-monkey-shoulder

Το  Monkey Shoulder Batch 27 είναι ένα blended malt Scotch από την William Grant, αποτελούμενο από ουίσκι 3 διάσημων αποστακτηρίων του Speyside, Glenfiddich, Balvenie & Kininvie. Το αποτέλεσμα είναι ένα απαλό, κρεμώδες και γεμάτο γεύσεις δημητριακών ουίσκι, το οποίο είναι εξαιρετικό με πάγο ή σε κοκτέιλ (όπου πραγματικά υπερέχει). 


2. Raven Rare New age Premium Blended Scotch.

cava-ampulla-thessaloniki-whiskies-raven

Ποιος θα φανταζόταν πως το θρυλικό ποίημα του Edgar Allan Poe “Το κοράκι” θα ενέπνεε τον δημιουργό ενός ποτού. Το Raven Rare με σήμα το κοράκι συμβολίζει το βαθύ σκοτάδι και ο θρύλος λέει πως είναι ο αγγελιοφόρος των θεών. Προέρχεται από τον συνδυασμό Speyside Malts ενός από τα πλέον ιστορικά αποστακτήρια της Σκωτίας, του Glen Moray, με Grain whiskies από το Glen Turner, που θεωρείται το πιο σύγχρονο αποστακτήριο της περιοχής. Παράγεται σε περιορισμένες ποσότητες 25.000 φιαλών ανά παρτίδα και κάθε φιάλη φέρει σχετική αρίθμηση. 


  1. Glen Moray Sherry Cask finish.

Συνεχίζουμε στο Speyside, όπου το εμβληματικό αποστακτήριο του Glen Moray βρίσκεται στην όμορφη πόλη του Elgin. Το συγκεκριμένο Speyside Single Malt παλαιώνει το μεγαλύτερο διάστημα σε βαρέλια bourbon και έπειτα σε βαρέλια Oloroso Sherry, δίνοντας του ζωηρές και γήινες πινελιές ξηρών καρπών με πολυεπίπεδη επίγευση. 


  1. Jameson Black Barrel.

jameson_black_cava-ampulla-thessaloniki

Τέλος, η μεταφορά μας από το Speyside στην Ιρλανδία φαντάζει επιβεβλημένη καθώς το Δουβλίνο φιλοξενεί από το 1770 το αποστακτήριο του J. Jameson και πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθούμε στο Jameson Black Barrel. Τα βαρέλια όπου ωριμάζει αυτό το πλούσιο pot still whiskey, έχουν  υποστεί διπλό ‘’κάψιμο’’, ενισχύοντας έτσι τα αρώματα και τις γεύσεις μπαχαρικών, ξηρών καρπών, βανίλιας, κόκκινων φρούτων και ψημένου ξύλου. Το σπάνιο αυτό γλυκό grain whiskey δεν θα το βρείτε σε καμιά άλλη ετικέτα Jameson, είναι φυσικά προϊόν τριπλής απόσταξης και παράγεται σε μικρές ποσότητες μια μόνο φορά κάθε χρόνο. 


Συνοψίζοντας, μέσα από αυτό το άρθρο, θα ήθελα να τονίσω την ποικιλία, μοναδικότητα και διαφορετικότητα κάθε ετικέτας, ανεξάρτητα αν είναι της ίδιας περιοχής. Οτιδήποτε συμπεριλαμβάνεται στη γαστρονομία και έχει να κάνει με αρώματα, γεύσεις, φαγητό, είναι προσωπικό ζήτημα και πέρα από μια λεπτή γραμμή τυπικότητας, δεν υπάρχουν πολύπλοκοι κανόνες και ‘’πρέπει’’. Αυτή είναι άλλωστε και η επί της αρχής έννοια της εξέλιξης της γαστρονομίας. Οπότε μη διστάσετε να δοκιμάσετε κάτι ανατρεπτικό, σκεφτείτε κι έξω από το κουτί, εξελίξετε ένα πιάτο και εξελιχθείτε!

Apostolos Rikoudis

Copyright Cava Ampulla Thessaloniki

*Δείτε όλες τις προτάσεις μας σε whisky εδώ